Dagsprogram

När man nu bokat en vistelse på Bottna Inn, hur planerar man sina dagar?

Dagsprogram

När ni har bokat en vistelse på Bottna Inn hur planerar man sina dagar?

Allt beror på vädret, skiner solen och det är varmt , ja då är det sol och bad som gäller. Badplatser finns det gott om i närheten. Vid Gerlesborgsskolan ca 1 km från Bottna Inn kan man bada och även äta lunch. Lite längre bort finns badplatser vid Långekärr. En mycket populär badplats för lokalbefolkningen. Vill man cykla till badet har vi lånecyklar, kaffekorg eller en matsäck kan vi fixa.

Bovallstrand har kanske norra Bohusläns finaste badplats, sandstrand, klippor och hopptorn. Där finns även en liten omklädnings kabyss. En vacker motionsslinga som är upplyst och går utefter havet och genom pittoreska Bovallstrand.

Nästa badplats är i Hunnebostrand och sedan Ramsvikslandet.

Om vädret är mulet eller blåsigt, passar en utflykt till Vrångstad perfekt. Vrångstad ligger 1,5 km nordöst om Bottna Inn på lite mindre landsväg, lämplig för en cykeltur.

Vrångstad är en ur historiskt perspektiv fascinerande plats. Den har varit bebott över en mycket lång period. Här finns hällristningar från bronsåldern, domarring, järnåldersgravar, även ett AK arbete från 1930-talet. Bottna hembygdsförening har ett lite museum, öppet enligt bokad tid. Ett mycket vackert område att vandra genom flera tidsåldrar. Bottna kyrka härstammar från 1000 talet, byggt när vikingarna blev kristna, då området tillhörde Norge. Runt entrén ser man att man har återanvänt gamla sten dekorationer från den hedniska tiden.

Troligen är det den skyddade hamnen som har varit anledningen till att orådet varit bebott sedan urtid. Plus naturligtvis den otroligt vackra naturen! Som än idag drar människor till vårt område.

I Bovallstrand finner man Strand caféet, en mycket fin fiskrestaurang med sittplatser på bryggan. Solnedgången i Bovallstrand ser man bäst härifrån.

Bottna

Om det är konst som sätter igång adrenalinet, besök Gerlesborgsskolan, KKV eller Udden. Gerlesborgsskolan har kurser för vuxna och workshops för barn. Deras barnverksamhet är väldigt populär. Skolan, som grundades av Arne Isaksson 1944 har utbildat många kända konstnärer, Lars Lerin är kanske den idag mest kända studenten. Han studerade på Gerlesborgsskolan 1974-1975. Andra kändisar är paret Mandelmans, de träffades på Gerlesborgsskolan. Där de båda studerade. Alldeles bakom skolan finns Gerlesgården med sina stora imponerande sädesmagasin. De börjar nu förfalla men de är fortfarande full av magi och känsla av vad som har varit. På gården fanns även en affär, familjen Gerle drev sitt köpmanshus i många år och sägs vara inspirationen till Emily Flygare Carlens bok ” Ett köpmanshus i Skärgården”. När Åke Falk spelade in sin TV dramatisering av boken, lade man inspelningarna till Florön utanför Fjällbacka och de gamla sill magasinet. Men Florön är en annan historia.

Gerlesborg konstskola

 Gerlesgården ligger i skydd av klipporna, längst in i Bottna Fjorden. Förr gick stora fartyg in i fjorden och la till vid en lång brygga. Sen kunde havre och annan spannmål lastas för transport till framförallt England. Bönderna passade på att inhandla förnödenheter när de nu var här och ibland gick det ganska vilt till. Brännvin var ju också det, en förnödenhet.

Gerlesgårdens havre magasin


KKV eller Konstnärernas Kollektiv Verkstad, är en samlingsverkstad för många konstnärer, framför allt för sten skulptörer men även grafiker, textil och metall. Här finns verkstäder där konstnärer kan arbeta på både små och stora skulpturer. När jag går min kvällspromenad ser jag alltid fram emot att se ett nytt konstverk som är färdigt och som har ställts ut på gården redo för transport till slut destinationen. Kanske ett monumentalt verk av Paul Svensson. Kanske årets stipendiats slutarbete som skall till Udden och visas för de tusentals människor som besöker Udden i Hunnebostrand varje år.  KKV är min granne.

Kanske gamla kyrkor är av intresse? Vi har två medeltida kyrkor, Bottna och Svenneby. Svenneby gamla kyrka från 1000 talet är min favorit. Den har nyligen blivit restaurerad för många miljoner. Allt krimskrams från 1700 talet har tagits bort och den gamla medeltidskyrkan har kommit fram. Enkelheten är underbar. Kyrkan är öppen för allmänheten dagstid på sommaren.
Varför är den min favorit? Kanske pga läget, den ligger långt nedanför berget, bara klockstapel är högt upp. Varför ligger den där? Kanske var den en sjömanskyrka för 1000 år sedan. Havet gick fram till dörren, idag är havet mycket längre bort.
En lite nyare kyrka är Kville kyrka, byggd 1864. Det är norra Bohusläns största kyrka och historien om prästen J H Holmqwist är en av mina favoriter. Kom till Bottna Inn så ska jag berätta mer.

Berättandet är min hobby, jag är Bohusläns guide för norra Bohuslän, ett område fullt med gränsstrider, mord, konst och hårt arbete. Dvs full av spännande historier.

På kvällen sitter man helst på Bottna Inns veranda och vilar upp sig redo för nya äventyr i Bohuslän.

Välkomna